ایمونوتراپی، نوعی درمان سرطان است که به سیستم ایمنی برای مقابله با سرطان کمک میکند. کار سیستم ایمنی، دفاع از بدن در برابر عفونت و دیگر بیماری ها می باشد و از گلبول های سفید و بافت ها و ارگان های سیستم لنفاوی تشکیل شده است.
ایمونوتراپی، نوعی درمان بیولوژیک است. درمان بیولوژیک نوعی از درمان است که از مواد ساخته شده از ارگانیسم های زنده در درمان سرطان استفاده می کند. در ادامه صحبت های دکترحسین یحیی زاده – متخصص سرطان شناسی و پرتو درمانی را درباره درمان سرطان ملاحظه می فرمایید.
ایمونوتراپی چگونه عمل می کند؟
سیستم ایمنی بدن به عنوان بخشی از فعالیت و عملکرد طبیعی خود، سلول های غیر طبیعی را تشخیص داده و آن ها را نابود می کند و جلوی رشد بسیاری از سرطان ها را می گیرد. به عنوان مثال، گاهی سلول های ایمنی داخل و یا اطراف تومورها یافت می شوند. این سلول ها، لنفوسیت های T ارتشاح یافته به تومور نام دارند و نشان دهنده واکنش سیستم ایمنی به تومور هستند.
گرچه سیستم ایمنی می تواند رشد سرطان را به تاخیر بیندازد و یا جلوی آن را بگیرد، اما سلول های سرطانی به روش هایی جلوی نابودی خود توسط سیستم ایمنی را می گیرند. به عنوان مثال، سلول های سرطانی:
– تغییرات ژنتیکی دارند که باعث می شوند کمتر توسط سیستم ایمنی مشاهده شوند.
– پروتئین هایی را در سطح خود دارند که سلول های ایمنی را خاموش می کنند.
– سلول های سالم اطراف تومور را تغییر می دهند، در نتیجه، تداخل در نحوه واکنش سیستم ایمنی با سلول های سرطانی ایجاد خواهند کرد.
ایمونوتراپی کمک می کند تا سیستم ایمنی عملکرد بهتری در مقابله با سرطان داشته باشد.
انواع ایمونوتراپی
مهار کننده چک پوینت ایمنی
داروهایی هستند که سیستم ایمنی را مسدود می کنند. این چک پوینت ها، بخشی از سیستم ایمنی هستند و از شدید شدن واکنش های ایمنی پیشگیری می کنند. با انسداد این واکنش ها، داروها امکان قوی تر شدن واکنش های سلول ایمنی به سرطان را فراهم می کنند.
انتقال سلول های T
درمانی است که توانایی سلول های T در مقابله با سرطان تقویت می کند. در این درمان، سلول های ایمنی از روی تومور برداشته می شوند. آن هایی که در برابر سرطان فعال هستند، انتخاب و در آزمایشگاه تغییر داده می شوند تا بتوانند بهتر به سلول های سرطانی حمله کنند.
آنتی بادیهای مونونوکلئال
پروتئین های سیستم ایمنی هستند که در آزمایشگاه به گونه ای طراحی می شوند که به سلول سرطانی مورد نظر متصل گردند. برخی آنتی بادی های مونونوکلئال، سلول های سرطانی را علامت گذاری می کنند، در نتیجه این سلول ها بهتر دیده می شوند و توسط سیستم ایمنی نابود خواهند شد.
واکسن درمانی
این روش، با تقویت واکنش های سیستم ایمنی به مقابله بهتر در برابر سرطان کمک می کند.
کدام سرطان ها با ایمونوتراپی درمان می شوند؟
داروهای ایمونوتراپی به درمان انواعی از سرطان ها کمک می کنند. با این حال، این روش درمانی هنوز به گستردگی جراحی، شیمی درمانی و یا رادیوتراپی استفاده نمیشود.
عوارض جانبی ایمونوتراپی
ایمونوتراپی می تواند منجر به بروز عوارضی شود که بیشتر آن ها زمانی ظاهر می شوند که سیستم ایمنی که برای فعالیت علیه سرطان تقویت شده است، به سلولها و بافتهای سالم خود بدن نیز حمله میکند.
ایمونوتراپی چگونه اعمال می شود؟
ایمونوتراپی به روش های مختلفی انجام می شود، از جمله:
– تزریق داخل وریدی، که مستقیما به داخل ورید تزریق می شود.
– خوراکی، که به صورت قرص و یا کپسول خورده میشود.
– موضعی، که به صورت کرم بر روی پوست زده می شود. این نوع ایمونوتراپی می تواند در مراحل بسیار اولیه سرطان پوست مورد استفاده قرار بگیرد.
– داخل مثانهای، که مستقیما وارد مثانه می شود.
ایمونوتراپی هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟
مدت زمان درمان و تعداد دفعات ایمونوتراپی به عوامل زیر بستگی دارد:
– نوع سرطان و میزان پیشرفت آن
– نوع ایمونوتراپی که بیمار دریافت می کند
– واکنش بدن نسبت به درمان
ممکن است نیاز باشد درمان هر روز، هر هفته و یا هر ماه انجام شود. برخی انواع ایمونوتراپی باید به صورت سیکلی و دوره ای انجام شوند که این سیکل، شامل دوره استراحت است تا اجازه ترمیم و بهبودی به بدن داده شود و سلول های سالم جدید ساخته شوند.
چگونه می توان فهمید که ایمونوتراپی به خوبی عمل می کند؟
بیمار حتما باید به پزشک مراجعه کند. پزشک به معاینه فیزیکی می پردازد و تست های آزمایشگاهی مانند آزمایش خون و تصویربرداری های لازم را تجویز می کند. تمامی این تست ها به تعیین اندازه تومور و هم چنین هر گونه تغییر آن کمک می کنند.
Source: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy
0 Comments