سرطان رشد بی رویه و خارج از برنامه طبیعی چرخه سلولی است. سلول ها، واحدهای پایه ای هستند که بدن انسان را تشکیل می دهند. بسته به نیاز بدن، سلول ها رشد می کنند، تقسیم می شوند و سلول های جدید را می سازند. معمولا زمانی که سلولی پیر شود و یا آسیب ببیند، می میرد و سلول جدیدی جایگزین آن خواهد شد.
سرطان چگونه آغاز می شود؟
سرطان، زمانی آغاز می شود که تغییرات ژنتیکی، این روند منظم را به هم بزند. در این حالت، سلول ها شروع به رشد غیر قابل کنترل میکنند و در زمان پیری یا آسیب دیدگی، نمی میرند. بنابراین تعداد این سلول ها بیشتر و بیشتر خواهد شد و ممکن است با تجمع در کنار هم تشکیل توده ای را بدهند که به آن «تومور» میگوییم. تومور می تواند خوش خیم و یا بدخیم باشد.
- تومور سرطانی بدخیم به این معناست که می تواند رشد کند و به سایر قسمت های بدن پخش شود.
- تومور خوش خیم به این معناست که تومور رشد می کند، ولی پخش نمی شود.
برخی از انواع سرطان ها که با تشکیل تومور همراه نیستند شامل سرطان هایی از قبیل لوسمی، بیشتر انواع لنفوم و میلوم است.
انواع سرطان
پزشکان، سرطانها را با توجه به ناحیه ای که از آن آغاز می شوند، تقسیم بندی میکنند. چهار نوع اصلی سرطان عبارتند از:
- کارسینوم: در پوست و یا بافت پوشاننده ارگان های داخلی و غده ها آغاز می شود. کارسینوم معمولا تشکیل تومورهای توپر می دهد و شایع ترین نوع سرطان می باشد. سرطان پروستات، سرطان پستان، سرطان ریه و سرطان کولورکتال (روده بزرگ) از جمله نمونه های کارسینوم هستند.
- سارکوم: در بافت های همبندی آغاز می شود. بافتهای همبندی از سایر بافتهای بدن حمایتی کرده و آنها را به هم متصل میکنند. سارکوم می تواند در چربی، عضلات، اعصاب، تاندون ها، مفاصل، رگ های خونی، رگ های لنفاوی، غضروف و استخوان ایجاد شود.
- لوسمی: لوسمی یا لوگمی یک سرطان خونی است. لوسمی زمانی رخ می دهد که سلول های خونی سالم تغییر می کنند و رشد غیر قابل کنترلی پیدا میکنند. چهار نوع اصلی لوسمی عبارتند از: لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL)، لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL)، لوسمی میلوئید حاد (AML) و لوسمی میلوئید مزمن (CML)
- لنفوم: سرطانی است که از سیستم لنفاوی آغاز می شود. سیستم لنفاوی، شبکه ای است از رگ هاو غدد که به مقابله با عفونت کمک میکنند. دو نوع اصلی لنفوم عبارتند از: لنفوم هوچکین و غیر هوچکین.
سرطان چگونه پخش می شود؟
زمانی که تومور سرطانی رشد می کند، جریان خون و یا سیستم لنفاوی می تواند سلول های سرطانی را به سایر قسمت های بدن پخش کند. در این فرHیند، سلول های سرطانی رشد می کنند و می توانند تومورهای جدیدی در قسمتهای دیگر بدن بسازند. این حالت، متاستاز نام دارد.
گره های لنفاوی (لنف نودها)، اغلب جز, اولین نواحی پخش تومور هستند. این گرهها، ارگان های ریز و لوبیایی شکلی هستند که از بدن در برابر عفونت محافظت می کنند. این گره ها به صورت خوشه ای در قسمت های مختلف بدن از جمله: گردن، کشاله ران و یا زیر بغل قرار گرفته اند.
سرطان می تواند از راه جریان خون به نواحی دورتر بدن نیز برسد. این نواحی شامل استخوان ها، کبد، ریه ها و یا مغز است. حتی اگر سرطان پخش شود، نام سرطان با توجه به ناحیه ای که از آن منشا گرفته، تعیین می شود. به عنوان مثال، اگر سرطان پستان به ریه ها پخش شود، سرطان متاستاتیک پستان نامیده می شود، نه سرطان ریه.
تشخیص سرطان
اغلب فرآیند تشخیص سرطان زمانی شروع میشود که فردی با علائم غیر عادی به پزشک مراجعه می کند. پزشک با این فرد در خصوص سوابق پزشکی و علائم وی صحبت خواهد کرد. گاهی نیاز است تست های مختلفی انجام شود تا علت بروز علائم مشخص گردد.
اما بسیاری از افراد مبتلا به سرطان، علامتی ندارند. در این افراد، سرطان حین انجام آزمایش برای مشکل یا بیماری دیگری تشخیص داده می شود.
گاهی، سرطان با آزمایش غربالگری در افراد بی علامت تشخیص داده می شود. کولونوسکوپی، ماموگرافی، آزمایش و پاپ اسمیر (یا تست) از جمله آزمایش های غربالگری هستند که به ترتیب سرطان روده بزرگ (کولورکتال)، سرطان پستان، سرطان پروستان و سرطان دهانه رحم را غربالگری میکنند.
در بیشتر سرطان ها، بیوپسی (نمونه برداری) تنها راه تشخیص قطعی است. بیوپسی، به معنای برداشت نمونه کوچکی از بافت جهت بررسی های بیشتر می باشد.
Source: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-cancer
0 دیدگاه