“آمادگی های قبل از عمل”
آمادگي آندوسكوپي
آندوسکوپی روشی است که پزشک به وسیله آن به بررسی مری، معده و ابتدای روده باریک میپردازد. لازم است که حتما معده شما از
مواد غذایی خالی باشد تا تمام قسمتهای آن به خوبی قابل رویت باشد. برای آمادگی آندوسکوپی فقط کافیست مدتی قبل از زمان
آندوسکوپی از خوردن و نوشیدن خودداری نمایید.
جهت آمادگي قبل از انجام آندوسكوپي رعایت موارد زیر الزامیست:
- در صورتی که قرار است شما در بعدازظهر تحت آندوسکوپی قرار بگیرید.
- پس از صرف صبحانه سبک، تا زمان انجام آندوسکوپی از مصرف غذای جامد خودداری نمایید.
- از 8 ساعت قبل از آندوسکوپی مصرف مواد غذایی جامد ممنوع میباشد.
- تا 4 ساعت قبل از آندوسکوپی مصرف آب، آبقند و چایی شیرین بلامانع است.
- از 4 ساعت قبل تا زمان انجام آندوسکوپی کاملا ناشتا باشید.
در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا هستید، لازم است قبل از انجام آندوسکوپی موارد زیررا مد نظر داشته باشید:
- در صورتی که قرصهای آسپرین، اسویکس، پلاویکس، وارفارین و آمپولهای هپارین یا آنوکساپارین و یا سایر داروهای ضد انعقاد خون را مصرف می کنید. حتما در زمان اخذ وقت، اطلاع دهید تا همکاران ما راهنماییهای لازم را انجام دهند. ممکن است لازم باشد چند روز قبل از انجام آندوسکوپی این داروها را تحت نظر پزشک قطع یا جایگزین نمایید.
- در صورتی که مبتلا به بیماریهای فشارخون، قندخون )دیابت(، هرگونه بیماری قلبی، بیماری دریچه قلب، عمل جراحی تعویض یا ترمیم دریچه قلب و تنگی نفس هستید در زمان اخذ وقت، اطلاع دهید تا همکاران ما شما را جهت تمهیدات لازم راهنمایی کنند.
- در صورتی که به اختلالات انعقادی خون یا مشکلات کارکردی یا کاهش پلاکت خون مبتلا هستید حتما در زمان اخذ وقت اطلاع دهید.
- بیماران قلبی نیازمند دریافت تاییدیه پزشک قلب جهت انجام آندوسکوپی و بیهوشی می باشند.
- در روز انجام آندوسکوپی داروهای قلبی و فشارخون خود را طبق دستور پزشک معالج قلب مصرف نمایید.
- با توجه به ناشتا بودن در روز انجام آندوسکوپی، انسولین و داروهای ضد قندخون با هماهنگی پزشک غدد، مصرف نشود.
تذکرات مهم در روز انجام آندوسكوپي:
- در روز انجام آندوسکوپی حتما یک نفر همراه داشته باشید.
- بهتر است مدارک پزشکی قبلی اعم از آزمایش، عکس، سونوگرافی و… را در هنگام مراجعه به همراه داشته باشید.
- در نظر داشته باشید که آندوسکوپ ها قبل و بعد از استفاده کاملا ضدعفونی و تمیز میشوند پس امکان انتقال بیماری از طریق آندوسکوپ وجود ندارد.
- در صورتی که باردار هستید، اطلاع دهید.
- در صورتی که سابقه شکستگی بینی یا پولیپ بینی دارید، به پرستار آندوسکوپی اطلاع دهید.
- اگر سابقه عمل جراحی شکم، روده و یا معده دارید به پزشک اطلاع دهید.
- درصورت حساسیت به هر نوع دارویی، پزشک را در جریان قرار دهید تا در زمان انجام آندوسکوپی و بیهوشی، مشکل خاصی برای شما به وجود نیاید.
- از به همراه آوردن اشیا قیمتی، طلا، وسایل زینتی و فلزی خودداری کنید. وسایل فلزی حین آندوسکوپی، دراستفاده از برخی دستگاهها مثل کوتر تداخل ایجاد میکنند.
- بهتر است خانمها در زمان انجام آندوسکوپی لاک ناخن و رژلب نداشته باشند.
- لطفا در نظر داشته باشید که قبل از انجام آندوسکوپی لازم است دندان مصنوعی یا لنز چشمی درآورده شود .
نكات مهم بعد از انجام آندوسكوپي:
- برای انجام آندوسکوپی، برطرف شدن اثر داروهای بیهوشی، معاینه مجدد شما پس از آندوسکوپی توسط پزشک، بین حداقل 1 تا 3 ساعت زمان لازم است، لطفا وقت خود را تنظیم نمایید. بسته به شرایط بیمار گاهی لازم است بیمار ساعتی بعد از انجام آندوسکوپی در همان محل تحت نظر قرار گیرد.
- بعد از انجام آندوسکوپی و رفع اثر داروهای بیهوشی زمانی که قادر به قورت دادن آب دهان به طور کامل بودید، میتوانید مصرف مایعات و در ادامه آن رژیم غذایی معمولی را استفاده کنید. بعد از انجام آندوسکوپی، در صورت مصرف دارو از قبل میتوانید طبق روال قبلی داروهای خود را مصرف نمائید.
- بلافاصله بعد از انجام آندوسکوپی ممکن است گلودرد خفیف داشته باشید که با مصرف مایعات گرم و غرغره آب نمک در منزل سریعا بهبود خواهد یافت. گاها در منزل نیز ممکن است علائمی مثل نفخ و گاز داشته باشید که نگران کننده نیست و به مرور بهبود مییابد. اگر به ندرت دچار درد بیش از حد، تهوع و استفراغ، خونریزی، استفراغ خونی، نبض تند، تاری دید، تب یا بیقراری شدید سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.
- بعد از انجام آندوسکوپی رانندگی ممنوع است. لازم است همراه داشته باشید تا شما را به منزل برساند.
- توصیه می شود تا 12 ساعت بعد از انجام آندوسکوپی از فعالیتهایی که نیازمند تمرکز حواس است، خودداری نمایید.
- در صورت عدم تمایل به حضور حتما از دو روز قبل اطلاع دهید تا در صورت امكان سایر بیماران جایگزین گردند.
آمادگی های کولونوسکوپی
کولونوسکوپی روشی است که پزشک به وسیله آن به بررسی روده بزرگ می پردازد و تمام قسمت های روده بزرگ توسط کولونوسکوپ دیده شده و از نواحی که لازم باشد نمونه برداری انجام می شود. با این روش پولیپ ها، سرطان ها، زخم ها و سایر بیماری های روده بزرگ تشخیص داده می شوند.
برای دیدن بهتر روده بزرگ لازم است روده از مدفوع خالی و پاک شده باشد لذا قبل از انجام کولونوسکوپی از داروها و روش هایی برای تخلیه روده استفاده می شود.
توصیه های لازم قبل از کولونوسکوپی و رکتوسکوپی
رژیم غذایی لازم پیش از کولونوسکوپی
- از یک هفته قبل از انجام آندوسکوپی از خوردن انار و انگور خودداری بفرمایید.
- صبحانه روز قبل از انجام کولونوسکوپی: بیماران می توانند یک صبحانه سبک شامل چای، آبمیوه فاقد قطعات میوه (بدون پالپ میوه)، تخم مرغ و نان میل نمایند. از خوردن سایر غذاهای جامد پرهیز کنید.
- مابقی ساعات روز قبل از انجامکولونوسکوپی(شامل ناهار وشام) تا ساعت 12 شب:هر نوع مايعات صاف شده مانند آب، چاي، آبميوه،نوشابههاي سفيد رنگ(مثل اسپيرايت و سون آپ)،ژله، آب قند، آب کمپـوت، آب عسل، بستني ايتاليايي، سوپ صاف شده آب گوشت یا آب مرغ و بدون سبزيجات (سوپ صاف شده عبور داده شده از صافی بدون گوشت يا تفاله)، را مي توانید هر يك ساعت يك ليوان مصرف نمایید. ازمصرف آبمیوههای حاوی ذرات میوه، کمپوت و غذاهای جامد مانند (نان، برنج، سیبزمینی، گوشت وآش) جداً پرهیز نمائید.
- شير، دوغ، لبنیات، آب هویج و مايعات داراي رنگ قرمز نبايد مصرف شوند. از مصرف حتی شربت و یا ژله قرمز رنگ خودداری کنید چرا که در زمان انجام کولونوسکوپی با خون اشتباه گرفته می شود و دقت کولونوسکوپی را پایین می آورد.
داروهای آمادگی روده ها
- از صبح روز قبل از مراجعه تا 12 شب 4 بسته پودر (هر بسته پیدرولاکس را در 4 لیوان آب حل نموده و هر سی دقیقه یک لیوان) میل نمایید. ساعت 8 صبح روز مراجعه دو عدد پودر آمادگی هر کدام داخل یک لیتر آب (4 لیوان بزرگ) ریخته شده و تا 12 ظهر هر نیم ساعت یک لیوان نوشیده شود تا مدفوع سفید رنگ گردد.
- روز قبل از مراجعه ساعت 12 ظهر، 4 عصر و 8 شب یک عدد «قرص بیزاکودیل» استفاده کنید و همچنین صبح روز کولونوسکوپی نیز یک عدد قرص بیزاکودیل میل شود.
- دو عدد قرص دایمیتیکون شب قبل از انجام کولونوسکوپی و دو عدد قرص دایمیتیکون صبح روز کولونوسکوپی میل کنید.
- در صورت تهوع یک عدد قرص متوکلوپرامید میل شود.
- در صورت تحریک پوست ناحیه مقعد از پماد آ+د استفاده نمایید.
- از ساعت 12 ظهر به بعد روز انجام کولونوسکوپی ناشتا باشید.
- توجه داشته باشید که داروهای مصرفی در روز قبل از کولونوسکوپی ممکن است عوارضی چون شکم درد، نفخ شکم، احساس پری، تهوع و عدم تعادل در میزان سدیم و پتاسیم خون داشته باشد و این عوارض برای افراد سالمند بیشتر است.
فعالیت بدنی لازم قبل از انجام کولونوسکوپی
- برای افزایش فعالیت رودهها خصوصا در صورت یبوست مزمن، از یک هفته قبل از کولونوسکوپی در طول روز یک تا دو ساعت پیاده روی کنید. در بیماران مسن یا عدم توانایی برای پیاده روی، سایر دستورات این دستورالعمل کفایت می کند.
- فراموش نکنید تمام فعالیت های روز قبل از کولونوسکوپی با هدف تخلیه و پاک شدن کامل روده ها در حین انجام کولونوسکوپی است. این اعمال به این دلیل پر اهمیت هستند که در صورت پاک نشدن روده ها امکان بررسی و تشخیص درست برای متخصص حین انجام کولونوسکوپی وجود نخواهد داشت و کولونوسکوپی شما بی ثمر خواهد بود.
صبح روز انجام کولونوسکوپی چه باید کرد؟
- لازم است در روز انجام کولونوسکوپی همراه داشته باشید پس از قبل با یکی از اطرافیان هماهنگی های لازم را جهت همراهی در حین کولونوسکوپی انجام دهید. آوردن همراه الزامی است و از پذیرش بیمار بدون همراه معذوریم.
- در صورت عدم مراجعه حتما روز قبل به واحد اندوسکوپی اطلاع دهید تا زمان دیگری برای شما در نظر گرفته شود.
- یک دست لباس اضافه با خود به جلسه کولونوسکوپی ببرید.
- نظافت فردی را رعایت کنید. لازم است شب قبل از انجام کولونوسکوپی دوش گرفته باشید. ناحیه مقعد را کامل شیو نمایید.
- از همراه داشتن اشیاء گران قیمت، زیورآلات، ساعت و دندان مصنوعی خودداری نمائید.
- داروهای مصرفی قبلی بیمار شامل (داروهای قلبی، فشارخون و دیابت) با نظر پزشک معالج در ساعت 6 صبح مصرف شود. در مورد میزان داروی مصرفی و تغییرات مورد نیاز حتماً باید پزشک معالج خود مشورت کنید. در بیماران دیابتی تحت درمان با انسولین، در مورد نحوه مصرف انسولین با پزشک معالج خود هماهنگ بفرمایید.
- اگر در حال مصرف داروهای ضدانعقاد خون هستید (آسپرین، وارفارین،پلاویکس،…) حتما پزشک را پیش از انجام کولونوسکوپی در جریان قرار دهید و با نظر پزشک پیش از انجام کولونوسکوپی بسته به نوع دارو ممکن است لازم باشد داروها را از چند روز قبل قطع کنید.
- افرادی که دریچه مصنوعی قلب دارند قبل از انجام کولونوسکوپی با نظرپزشک معالج خود آنتی بیوتیک مصرف کنند.
در موارد ذیل، داشتن مشاور قلب و دریافت تاییدیه جهت بیهوشی از پزشک قلب الزامی می باشد:
- افراد دیابتی یا مبتلا به فشار خون بالاتر از 50 سال
- افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی در هر سنی (سکته قلبی، نارسایی قلب، استنت و مشکل دریچهای به جز افتادگی دریچه میترال)
- تمامی افراد بالای 70 سال
اقدامات پس از انجام کولونوسکوپی
- اثر داروها ممکن است تا کمی پس از کولونوسکوپی باقی بماند پس تا زمان بدست آوردن هوشیاری کامل روی تخت بمانید . حدود یک ساعت طول می کشد تا بهبودی از آرامبخش شروع شود.
- پس از انجام کولونوسکوپی رانندگی نکنید، در صورت انجام کولونوسکوپی با بیهوشی رانندگی تا یک روز ممنوع می باشد، شما به کسی احتیاج دارید تا شما را به خانه ببرد زیرا ممکن است یک روز طول بکشد تا اثرات کامل آرام بخش از بین برود.
- احتمال دارد پس از انجام کولونوسکوپی اندکی درد شکم داشته باشید چرا که در حین کولونوسکوپی ناگزیر مقداری هوا وارد روده تان خواهد شد. نگران نباشید و اندکی قدم بزنید تا رفع شود. پیاده روی به رفع هر گونه ناراحتی کمک می کند.
- شما می توانید پس از انجام کولونوسکوپی رژیم غذایی قبلی خود را از سر بگیرید.
- ممکن است با اولین دفع روده بعد از کولونوسکوپی متوجه مقدار کمی خون شوید. که معمولاً دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
- اگر همچنان دفع خون یادرد مداوم شکم یا تب داشتید با پزشک خود مشورت کنید. این حالت ممکن است بلافاصله یا در چند روز اول پس از عمل رخ دهد، اگرچه بعید به نظر می رسد، اما ممکن است تا یک یا دو هفته بعد نیز رخ دهد.